Boże Narodzenie jest świętem upamiętniającym narodziny Jezusa Chrystusa, które obchodzimy 25 grudnia. Święta Bożego Narodzenia poprzedzone są Wigilią, obchodzoną 24 grudnia.
Historia Bożego Narodzenia sięga IV w n.e. ze względu na fakt, że dokładna data urodzin Chrystusa nigdy nie została poznana. Ponadto pierwsza wzmianka o wyróżnieniu przez chrześcijan dnia Narodzenia Pańskiego pojawiła się w kalendarzu w roku 354.
Niektóre źródła, w tym Deposito Martyrum (wykaz świąt Rzymskiego Kościoła), podają, że Chrystus przyszedł na świat osiem dni przed styczniowymi kalendami w Betlejem. W ten sposób w chrześcijańskiej tradycji Wigilia upamiętnia agape, czyli pierwszą ucztę chrześcijan, którzy chcieli w ten sposób uczcić wieczerzę Pańską.
To również z tego okresu pochodzi zwyczaj mówiący, że do Wigilii (nazwa pochodzi od łacińskiego słowa ''vigiliare'' - czuwanie) zasiadamy, kiedy na niebie pojawia się pierwsza gwiazdka. Dzielimy się wówczas opłatkiem i składamy sobie życzenia, co ma swoje korzenie w zwyczajach pogańskich ludów.
Boże Narodzenie w Polsce charakteryzuje się dużą liczbą tradycji, z których największą popularnością cieszy się choinka. Szczególnie jej ubieranie, w którym uczestniczą wszyscy domownicy. Jako ozdób używa się w tym przypadku zarówno kupionych wcześniej bombek i łańcuchów, jak i ręczenie zrobionych pierników czy girland.
Kolejną nie mniej istotną tradycją wigilijną jest sama kolacja, która składa się z 12 regionalnych potraw. Zwyczaj ten nawiązuje do 12 apostołów oraz 12 miesięcy składających się na cały rok.
Ponadto na wigilijnym stole powinny znaleźć się potrawy inspirowane: wodą, polem, sadem i lasem. To dlatego do najpopularniejszych wigilijnych dań należą: zupa grzybowa, kompot z suszonych owoców, karp, ciasto z makiem czy pierogi z kapustą i grzybami.
Wigilijny jadłospis może różnić się w zależności od regionu. Dla przykładu na Śląsku zamiast zupy grzybowej podaje się siemieniuchę, czyli zupę zrobioną z siemienia lnianego. Oprócz tego ważną tradycją dotyczącą kulinariów jest wspólne robienie ciast i lepienie pierogów przez domowników.
Kolacja wigilijna w Polsce rozpoczyna się, kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Jest to symbol Beltejemskiej Gwiazdy, która pomogła Trzem Królom znaleźć miejsce, w którym urodził się Jezus. Kiedy już zasiądziemy do wieczerzy, możemy podzielić się opłatkiem i złożyć bliskim życzenia. Innym znanym zwyczajem jest śpiewanie kolęd zarówno przed, w trakcie, jak i po kolacji.
W polskiej tradycji ważnym elementem są także wróżby. Zgodnie z nimi wierzy się, że jeśli pierwszym gościem w naszym domu będzie mężczyzna, to rodzina go zamieszkująca w nadchodzącym roku będzie miała szczęście, a ta dziewczyna, która zajmowała się przygotowaniem dań z makiem, również zaliczy przyszły rok do udanych. Podobnie wierzy się, że jeśli po zgaszeniu świecy dym skierowany będzie w stronę drzwi, kogoś z członków rodziny może w następnym roku zabraknąć.
Źródło: wp.pl
Kancelaria parafialna
Czynna w dni powszednie (w budynku kościoła):
poniedziałek: 18:30 - 19:00
środa: 18:45 - 19:15
czwartek, sobota: 07:30 - 08:00
piątek: 16:00 - 16:30
W niedziele, święta, pierwsze piątki, pierwsze soboty NIECZYNNE.
Konto bankowe parafii:
BANK PKO S.A. I O. w Krakowie 62 1240 1431 1111 0000 1046 5398
Spisanie protokołu przedślubnego po ustalonym terminie!
parafia@antonirzaska.pl
tel. 12-376-44-10
ul. Słoneczna 24
30-199 Rząska
Created with WebWave CMS